Dünyanın ən gözəl 9 meymunu

Dünyanın ən gözəl 9 meymunu
Frank Ray

Biz hamımız bilirik ki, meymunlar sevimlidir. Ancaq orada həqiqətən gözəl meymun növlərinin olduğunu bilirdinizmi? İnanılmaz dərəcədə rəngli mandrilllərdən tutmuş kral aslan tamarinlərinə qədər bunlar dünyanın 9 ən gözəl meymunudur. Beləliklə, hansı meymunların yer üzündəki ən heyrətamiz canlılar olduğunu öyrənmək üçün oxuyun.

1. Mandrills

Mandrills ən böyük meymun növləridir və onlar həm də ən rəngarəng növlərdəndir. Erkək mandrilllərin mavi və qırmızı üzləri, dişilərin və yeniyetmələrin isə boz və ya qəhvəyi üzləri var. Bu meymunların vətəni Kamerun, Qabon, Ekvatorial Qvineya və Konqodur.

Mandrillər 500 nəfərə qədər böyük qruplarda yaşayan çox sosial canlılardır. Dominant kişi bu qruplara rəhbərlik edir və digər üzvlər adətən onunla əlaqəlidir. Dişi mandrilllər yetkinliyə çatdıqda doğuş qrupunu tərk edəcəklər. Yenə də erkəklər ömürləri boyu ailə birliyi ilə birlikdə qalacaqlar.

Mandrillər əsasən ot yeyəndirlər, lakin həşəratları və digər kiçik heyvanları da yeyəcəklər. Nəticədə, bu meymunlar toxumların yayılmasında və sağlam meşələrin saxlanmasında mühüm rol oynayırlar.

Təəssüf ki, insanlar ətləri və gözəl xəzləri üçün mandrill ovlayırlar. Onlar həmçinin meşələrin qırılması səbəbindən yaşayış yerlərinin itirilməsi riski altındadırlar. Bununla belə, mandrilllər hazırda IUCN Qırmızı Siyahısında “Ən az narahatlıq doğuran” kimi siyahıya alınmışdır.

Bu təhlükələrə baxmayaraq, mandrilllər hələ dədünyanın ən gözəl meymun növü. Bu canlılar həqiqətən unikaldır və onların mürəkkəb rəngləri onları qeyri-adi edir.

2. Geladalar

Geladalar gündüz fəaliyyət göstərən ən gözəl meymun növlərindən biridir, yəni gündüz aktivdirlər. Onlar yüksək sosial heyvanlardır, tək kişi vahidləri (OMU) adlanan qruplarda yaşayırlar. Bu OMU-lara dişilər rəhbərlik edir və adətən tək erkək və bir neçə dişidən ibarətdir. Bu meymunlar Efiopiyanın böyük hissələrində məskunlaşıb, kütləvi qoşunlar halında yaşayırlar.

Kənar kişi OMU erkəyini öz yerini tutmağa çağırdıqda, qrupun dişiləri hər ikisini dəstəkləyə və ya ona qarşı çıxa bilər. Dişilər qalib kişini qəbul edəcək və məğlub olanları qovacaqlar.

OMU-lar vaxtaşırı eyni ərazini bölüşürlər və qruplar adlanan daha böyük qruplar yaradırlar. Bu heyvanlar ərazi deyil, ona görə də onların ayrı-ayrı zolaqlarda otladığını görə bilərsiniz.

3. Doucs

Doucs Vyetnam, Laos və Kamboca meşələrində məskunlaşan köhnə dünya meymunlarının bir növüdür. Bu zərif meymunlar heyrətamiz narıncı-qırmızı xəzləri və qara üzləri ilə dünyanın ən rəngli primatlarındandır. Doucs həmçinin yarpaq meymun ailəsinin ən böyük üzvlərindən biridir, çəkisi 24 funta qədərdir.

Ölçülərinə və canlı rənglərinə baxmayaraq, doucs gözəldir.utancaq və əlçatmaz heyvanlar. Günün çox hissəsini yarpaqlar, meyvələr və çiçəklərlə qidalanan ağaclarda keçirirlər. Doucs nəsli kəsilməkdə olan hesab edilməsə də, onların sayı son vaxtlar yaşayış yerlərinin itirilməsi və ovlanması səbəbindən azalıb.

Vəhşi təbiətdə doucları aşkar etmək şansınız varsa, onları heç vaxt unutmayacağınıza əmin olacaqsınız! Bu gözəl canlılar həqiqətən də görməli yerlərdir.

4. Gümüşlü marmosetlər

Gümüş marmosetlər Cənubi Amerikanın meşələrində tapılan primatların tamarin qrupunun bir hissəsidir. Gümüşlü marmoset, qara üzü və quyruğu istisna olmaqla, bütün bədənini əhatə edən parlaq gümüşü xəzi ilə seçilən gözəl bir meymundur. Bu, böyüklər üçün təxminən 300 qram çəkisi olan kiçik meymundur və onu dünyada ən kiçik primatlardan birinə çevirir.

Bu kiçik tamarin Braziliya, Boliviya, Kolumbiya, Ekvador, Peru və digər ölkələrdə yayılmışdır. Venesuela. İlkin yağış meşələrində və rütubətli ikincil meşələrdə yaşayır. Gümüşlü marmoset vaxtının çox hissəsini ağaclarda keçirən ağac meymunudur.

Bu kiçik primatın qidası əsasən ağac şirəsi və saqqızdan ibarətdir. Bununla belə, böcəkləri, meyvələri və yarpaqları da yeyəcək. Gümüşlü marmoset hər şeyi yeyəndir.

Gümüş marmosetlər 15-ə qədər fərddən ibarət qruplarda yaşamaqdan ən xoşbəxtdirlər. Bu qruplar qohum dişilərdən və onların balalarından ibarətdir. Kişilər adətən tək və ya digər kişilərlə yaşayırlar. Gümüş rəngli marmosetdirçoxarvadlı, yəni bir erkək bir neçə dişi ilə cütləşəcək.

Gümüş rəngli marmoset əkiz və ya üçəm doğur. Doğuş zamanı körpələrin çəkisi cəmi 10 qramdır və analar onları kürəyində daşıyırlar. Balalar dörd aylıq olanda süddən kəsilir və bir yaşında cinsi yetkinliyə çatır.

5. Tünd yarpaqlı meymunlar

Tütlü yarpaq meymunları Cənubi və Cənub-Şərqi Asiya meşələrində rast gəlinən köhnə dünya meymunlarının bir növüdür. Kişilər və dişilər oxşar görünür, istisna olmaqla, kişilər adətən qadınlardan daha böyükdür. Hər iki cinsin üzlərində, sinələrində və mədələrində ağ ləkələr olan qara saçlar var. Körpələr tamamilə qara xəzlə doğulurlar, lakin onlar yetkinləşdikcə tədricən ağ ləkələr əmələ gətirirlər.

Bu meymunlar vaxtlarının çoxunu ağaclarda keçirən ağac primatlarıdır. Onlar çevikdirlər və budaqdan budağa tullanarkən tarazlıq üçün uzun quyruqlara malikdirlər. Onların pəhrizi əsasən yarpaqlardan ibarətdir, lakin onlar meyvələr, çiçəklər və həşəratlarla da qidalanacaqlar.

Həmçinin bax: Yelkən balığı və qılınc balığı: Beş əsas fərq izah edildi

Tuzlu yarpaq meymunları ümumiyyətlə 5-20 nəfərdən ibarət qruplarda yaşayırlar. Bu qruplar bir və ya daha çox yetkin erkək və bir və ya daha çox yetkin dişi və onların gənc nəslindən ibarətdir.

Qaranlıq yarpaq meymunları üçün əsas təhlükə yaşayış yerlərinin itirilməsi və ovdur. İnsanlar tez-tez onları Asiyanın bəzi yerlərində ləzzət sayılan ət üçün ovlayırlar. Bundan əlavə, insanlar paltar və digər əşyalar hazırlamaq üçün xəzlərindən istifadə edirlər.

6. Zanzibar Qırmızı Kolobus

Zanzibar qırmızıcolobus Colobidae fəsiləsinin primat növüdür. Vətəni Unquca adasındadır, altı qırmızı kolobus növündən biridir. Bu, orta boylu meymundur, erkəklərinin uzunluğu 45 sm-ə, dişilərinin isə 38 sm-ə çatır. Zanzibar qırmızı kolobusunun üzü, əlləri və ayaqlarında daha açıq ləkələr olan qırmızı-qəhvəyi xəz var. Onun qara quyruğu ağ tumurcuqla bitəndir.

Bu növ Unguca boyu meşələri və meşəlikləri tutur. Onlar arboreal növlərdir, vaxtlarının çoxunu ağaclarda keçirirlər. Zanzibar qırmızı kolobusu əsasən yarpaqlarla qidalanır və meyvə, toxum və çiçəklərlə qidalanır. Onlar 30-50 fərddən ibarət qruplar halında yaşayan sosial növlərdir.

IUCN Zənzibar qırmızı kolobusunu "Nəsli kəsilməkdə olan" kimi siyahıya alır və təxmini əhalisi 2500-dən az yetkin fərddir. Bundan əlavə, növlər yaşayış yerlərinin itirilməsi və ovlanması səbəbindən nəsli kəsilmək təhlükəsi altındadır.

7. Gee's Golden Lanqur

Ginin qızıl languru Hindistanın Assam əyalətində yaşayan başqa bir nəsli kəsilməkdə olan meymundur. Əhalinin 6000 ilə 6500 nəfər arasında olduğu təxmin edilir. Meymun adını ilk dəfə 1875-ci ildə meymunu təsvir edən britaniyalı botanik Uilyam Qinin şərəfinə almışdır.

Ginin qızıl languru (həmçinin qızıl langur kimi də tanınır) qırmızı-qızılı paltolu və orta boylu meymundur. qara üz. Bu langur xüsusilə belindəki uzun ipək saçları ilə tanınırtərəfləri və qarnında və ayaqlarında qısa, sıx kürk. Kişilər və dişilər görünüşcə oxşardırlar, baxmayaraq ki, kişilər bir qədər böyükdür.

Bu qızılı lanqur 4921 fut hündürlükdə subtropik həmişəyaşıl meşələrdə yaşayır. Meymun əsasən ot yeyəndir, yarpaqlar, tumurcuqlar, çiçəklər və meyvələrlə qidalanır.

Meşələrin qırılması və kənd təsərrüfatı üçün meşələrin qırılması nəticəsində yaranan parçalanma yaşayış yerlərinin itirilməsinə səbəb olur, qızılı lanquru daha da məhv olmaq həddinə çatdırır. Brakonyerlik növlər üçün də ciddi təhlükə yaradır. Bununla belə, Hindistan və Banqladeş qanunları qızıl languru qoruyur. Növləri və onun yaşayış mühitini qorumaq üçün konservasiya işləri aparılır.

8. Sumatra oranqutanları

Sumatran oranqutanları təhlükə altında olan növlərdir. 2007-ci ildə aparılan bir araşdırmaya görə, təbiətdə yalnız 7300 fərd yaşayır. Mütəxəssislər son 60 ildə əhalinin sayının 60% azaldığını qiymətləndirirlər. Palma yağı plantasiyalarının genişlənməsi səbəbindən yaşayış yerlərinin məhv edilməsi və parçalanması bu azalmanın əsas səbəbləridir.

Bu meymunlar yüksək intellektli və sosial canlılardır. Təəssüf ki, onların zəka və sosial təbiəti onları yaşayış mühitinin itirilməsi və parçalanmasının mənfi təsirlərinə xüsusilə həssas edir. Bu vəziyyət, oranqutanların təbii ətraflarını dərindən dərk etmələri və digər fərdlərlə sosial münasibətlərinə çox güvənmələridir. Buna görə də,təbii yaşayış mühitinin və sosial qrupların itirilməsi bu heyvanlarda ciddi psixoloji sıxıntıya səbəb ola bilər. Nəticədə, Sumatra oranqutan populyasiyasının gələcəyi qeyri-müəyyəndir.

Həmçinin bax: Ləkəli Fənəri nə yeyir: Yırtıcıları varmı?

9. Aslan Tamarin

Dünyanın ən gözəl meymunlarından biri də tamarin aslanıdır. Bu meymun kiçikdir, qırmızı-narıncı xəzlidir. Adını kişilərdə daha çox tələffüz edən üzünü əhatə edən saç yalından gəlir. Aslan tamarinləri Braziliyanın Atlantik Meşəsinə mənsubdur.

Ovçuluq və yaşayış yerlərinin itirilməsi səbəbindən bu gözəl primatlar indi nəsli kəsilmək təhlükəsi altındadır. Onlar meşə örtüyündə yaşayır və meyvələri, həşəratları və kiçik onurğalıları yeyirlər.

Şir tamarinlər iki-səkkiz fərddən ibarət qruplarda yaşayırlar. Bu qruplar bir və ya iki damazlıq yetkin erkək və bir dişidən ibarətdir və onlara nəsillər də daxildir. Erkək aslan tamarinləri balaların daşınması və baxılması da daxil olmaqla, valideynlikdə fəal rol oynayır.

Şir tamarinlər meymunlar arasında zahiri görünüşü və davranışlarına görə unikaldır. Onlar dünyanın ən gözəl və fərqli heyvanları arasındadır.

Dünyanın 9 Ən Gözəl Meymununun xülasəsi

Budur, dünyanın ən möhtəşəm görünüşlü doqquz meymununun xülasəsi:

Nömrə Meymun
1 Mandrillər
2 Geladas
3 Doucs
4 GümüşüMarmosets
5 Tuzlu Yarpaq Meymunları
6 Zanzibar Red Colobus
7 Ginin Qızıl Lanqur
8 Sumatran oranqutan
9 Şir Tamarin



Frank Ray
Frank Ray
Frank Rey müxtəlif mövzularda təhsil məzmununun yaradılması üzrə ixtisaslaşmış təcrübəli tədqiqatçı və yazıçıdır. Jurnalistika dərəcəsi və biliyə olan həvəsi ilə Frank uzun illər maraqlı faktları araşdırmağa və kurasiya etməyə və hər yaşdan olan oxucular üçün maraqlı məlumatlara sərf etmişdir.Frankın cəlbedici və məlumatlandırıcı məqalələr yazmaq təcrübəsi onu həm onlayn, həm də oflayn olaraq bir neçə nəşrin məşhur müəllifinə çevirdi. Onun işi National Geographic, Smithsonian Magazine və Scientific American kimi nüfuzlu nəşrlərdə dərc olunub.Nimal Ensiklopediyası ilə Faktlar, Şəkillər, Təriflər və Daha çox bloqun müəllifi kimi, Frank bütün dünyada oxucuları maarifləndirmək və əyləndirmək üçün geniş bilik və yazı bacarıqlarından istifadə edir. Heyvanlar və təbiətdən tutmuş tarixə və texnologiyaya qədər Frankın bloqu onun oxucularını maraqlandıracaq və ruhlandıracaq geniş mövzuları əhatə edir.Yazmadığı vaxtlarda Frank açıq havada gözəl yerləri kəşf etməkdən, səyahət etməkdən və ailəsi ilə vaxt keçirməkdən həzz alır.